Wnętrza

Architektura

Fantazja jagodowa z biszkoptami

Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
9 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej

Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).

2. Blaszkę o wymiarze 25x25cm wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej biszkopty. Jeśli nam parę zostanie, to proszę je rozkruszyć i wypełnić nimi odstępy pomiędzy biszkoptami.

3. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.

4. Jogurt przełożyć do dużej miski, wlać mus jagodowy, wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać. Następnie całość wlać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Masę jogurtową wstawić na parę minut do lodówki, aby zrobiła się gęsta (trzeba uważać i doglądać, żeby nie stężała w misce). Gdy zrobi się gęsta przelać, ją na biszkopty w blaszce i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Galaretka:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.

6. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, sok z cytryny, 2/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Całość przelać na stężałe ciasto jogurtowe i znów blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation