Domowe Wypieki » Sernik „Biały Michał”
http://domowe-wypieki.com/sernik-bialy-michal/
Spód:
– 100 g orzechów ziemnych niesolonych
– 320 g ciastek wieloziarnistych (wykorzystałam takie)
– 160 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
– 100 g orzechów ziemnych niesolonych
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 6 Białych Michałków (100g)
– 70 g białej czekolady
– 500 g zmielonego tłustego twarogu
– 250 g sera mascarpone
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki mleka w proszku
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 4 duże jajka
Polewa:
– 60 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%
– 75 g białej czekolady
– garść orzechów ziemnych do przybrania
Przepis
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka razem z orzechami zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Kremówkę umieścić w garnuszku z grubym dnem, zagotować (mieszając), wrzucić posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku, gotować do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić. Orzechy ziemne zmielić na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniać same orzechy, następnie wlać ostudzoną śmietankę, dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, można rozmiksować blenderem ręcznym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, miksować przez minutę.
Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 20 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać kolejne jajko, gdy poprzednie będzie już połączone z masą.
Dodać masę śmietankową z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej „zahartować” ją kilkoma łyżkami masy serowej – czyli dodawać po łyżce masę serową do masy orzechowo-mlecznej za każdym razem mieszając łyżką.
Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łopatką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.
Polewa:
W garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszając roztopić. Rozprowadzić po wierzchu sernika, pozostawiając 2 cm wolną obręcz. Posypać orzechami ziemnymi. Po ostudzeniu sernik obkroić nożem przy samej tortownicy i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin lub na całą noc.