Kuchnia

obiadki

Fasolowy kociołek z chilli
SKŁADNIKI
(na 4-6 osób)
-
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
1-2 świeże czerwone papryczki chilli, bez pestek, pokrojone w kostkę**
680 g mieszanki fasolek z buszki (ciecierzyca, czerwona itp.), odsączone i opłukane
600 ml bulionu warzywnego
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 czerwona i żółta papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę
4 pomidory, pokrojone w kostkę
1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
szczypta suszonej pietruszki do przyozdobienia
opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
-
** ilość papryczki chilli zależy od waszych preferencji smakowych, jeśli lubicie pikantne dodajcie 2 papryczki, jeśli mniej ostre tylko 1 lub nawet połowę, można też całkowicie ją ominąć dodając trochę chilli w proszku jeśli nie macie pod ręką świeżego chilli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W żeliwnym garnku (lub takim z grubym dnem) rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i chilli, ciągle mieszając aż zmiękną. Dodajemy mieszankę fasolek, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy na wolnym ogniu przez 8 minut. Dodajemy czerwoną paprykę, pomidory i gotujemy nadal na wolnym ogniu przez 20 minut aż warzywa zmiękną. Przyozdabiamy pietruszką. (Zagęszczenie sosu możecie pominąć, ja lubię gęste kociołki więc zawsze staram się zagęszczać).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation