Kuchnia

ciasta

Uwielbiam gotować: Muffinki Kopiec kreta

Składniki na 15 sztuk:

Ciasto:

1 szklanka cukru
4 łyżki naturalnego kakao
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki maślanki
2 jajka

Nadzienie:

500 g śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny Winiary
8 łyżeczek cukru pudru
2 banany
sok z cytryny


Ciasto: W jednej misce umieszczam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. A w drugim naczyniu mieszam roztrzepane jajko, mleko i maślankę. Mokre składniki łączę ze suchymi, mieszam łyżką tylko do połączenia składników. Masę przekładam do formy na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami. Piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C. Z ostudzonych babeczek przy pomocy łyżeczki usuwam środek, pozostawiając brzegi. Resztę ciasta drobno kruszę.
Banana obieram i kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały i nakładam do babeczek do 1/2 wysokości.
Nadzienie: Żelatynę rozpuszczam w 3-4 łyżkach gorącej wody, pozostawiam do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, następnie dodaję cukier puder. Na koniec dodaję rozpuszczoną i ostudzoną płynną żelatynę, mieszam do połączenia składników. Masę śmietanową przekładam do babeczek formując mały kopiec. Babeczki posypuję pozostałym ciastem ze środka (dociskając okruszki ciasta do kremu tak aby nie odpadły). Wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation