Kuchnia

Ciastka, paczki i nie tylko

Pączki na Walentynki przepis:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ.

250 ml mleka
14 g suchych drożdży
3 łyżki cukru
500g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
50 g roztopionego masła i przestudzonego
2 łyżki spirytusu lub octu

Dodatkowo:

1 litr oleju do smażenia
dżem malinowy lub wiśniowy
cukier puder

Przygotowałam ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ugniatania ciasta, polecam!

Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Trwa to ok 10 minut.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną. Ugniatać ok 10 minut.
Dodać masło i spirytus i ugniatać jeszcze 5 minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do podwojenia objętości.
Stolnicę lekko podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na ok 1,5 – 2 cm. Wykrawaczką w kształcie serca wycinać serduszka. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.
Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondlu lub w woku. Wlać cały tłuszcz i rozgrzać na średnim gazie. Smażyć pączki na złoty kolor, przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać dżemem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
Pączki posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation