Kuchnia

Drinki i napoje

Gorąca czekolada z prażonymi orzechami laskowymi - przepis | 2DRINK.PL

Składniki (na 2 filiżanki):

szklanka mleka
1 łyżka śmietanki kremówki
2/3 tabliczki czekolady
łyżka zmielonych uprażonych orzechów laskowych (instrukcja prażenia poniżej)

Przygotowanie:

Zabieram się za orzechy najpierw. Do piekarnika podgrzanego do 220 stopni wrzucam orzechy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Po 5 minutach wyjmuję – powinny mieć piękny zapach Nutelli :) Jak chwilę przestygną, wyjmuję je na papierowy ręcznik i wycieram tym ręcznikiem, żeby zeszła z nich skórka. Wybieram kilka najładniejszych i mielę w młynku do kawy.

Do rondelka wlewam mleko i śmietankę, gotuję, a gdy się zagotuje – wrzucam orzechy i czekoladę w kawałkach – im mniejsze tym lepiej. Mieszam i trzymam ciągle na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję, ubijam chwilę ubijakiem do cappuccino (można pominąć ubijanie), przelewam do filiżanek i jeszcze posypuję odrobiną orzechów na wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation