Kuchnia

przekąski

Serowe krakersy
Składniki (2 blachy krakersów)

175 g sera Cashel Blue, pokruszonego (może być inny tego typu ser)
100 g miękkiego niesolonego masła
1 bardzo duże żółtko
125 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
szczypta soli (zależnie od smaku sera)
1 rozkłócone jajko do posmarowania (opcjonalnie)

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Zmieszać ser z masłem i żółtkiem, a następnie zagnieść z mąką pszenną i kukurydzianą oraz ewentualnie solą. Uformować ciasto w gruby dysk, owinąć plastikową folią i włożyć na 30 min. do lodówki. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć krakersy (foremką lub nożem). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem (opcjonalnie). Piec 10-15 min. (w zależności od wielkości ciastek). Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation