Design

Design

ciasto czekoladowo-buraczane

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:

500 g buraków

200 g masła

1 tabliczka gorzkiej (70%) czekolady

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki

1/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara

cukier puder do posypania



Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach). W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą. Przestudzić. Następnie dodać roztrzepane jajka, buraki, ekstrakt z wanilii. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę i cukier. Wymieszać. Składniki mokre dodać do składników suchych. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tortownicy. Piec w temp. 190 st.C przez ok. 55 minut, do "suchego patyczka". Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation