Kuchnia

Przepisy

Kurczak po baskijsku z chorizo, oliwkam, papryka i i ryzem

Skladniki na 4 porcje:
75 g suszonych pomidorow w oliwie
200 g chorizo
3 papryki (1 czerwona, 2 zielone)
2 cebule
2 zabki czosnku
1 maly peczek tymianku
1 kurczak (ok. 1,5 kg, podzielony na 8 kawalkow)
sol
swiezo mielony pieprz
2 lyzki oliwy
300 g ryzu
3 lyzki koncentratu pomidorowego
1/2 lyzeczki chili w proszku (nie dalam)
50 g czarnych oliwek z pestkami

Suszone pomidory osaczyc z zalewy, oliwe zachowac. Z chorizo sciagnac skorke, kielbase pokroic w plasterki. Papryke umyc, usunac nasiona, pokroic w nieduza kostke. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.

Kawalki kurczaka umyc, osuszyc, oproszyc z obydwu stron sola i pieprzem. Na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc mieso na zlotobrazowo, zdjac z patelni. Wrzucic chorizo, podsmazyc na chrupiaco.

Zagotowac 1,5 l wody. Piekarnik rozgrzac do 200°C. Na patelni rozgrzac 3-4 lyzki oliwy z pomidorow, podsmazyc na niej czosnek, cebule i papryke. Wsypac ryz, krotko podsmazyc. Dodac koncentrat pomidorowy, zasmazyc. Oproszyc chili. Przelozyc wszystko do duzego zaroodpornego naczynia (lub formy)*, wlac wrzaca wode, wsypac 1 lyzeczke soli, oproszyc pieprzem. Wlozyc do formy suszone pomidory, oliwki, ulozyc mieso. Wszystko posypac tymiankiem.

Wstawic forme do nagrzanego piekarnika (nalezy to robic ostroznie aby goraca woda nie wylala sie z foremki). Piec 45-60 min.. Podczas pieczenia nie mieszac dopoki ryz nie wchlonie wody i nie bedzie ugotowany. Gotowe danie wyjac z piekarnika i podawac.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation