Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Sos pieczarkowy

Składniki:

20 dag pieczarek
pół cebuli
1 kostka drobiowa (można pominąć)
1 łyżka margaryny
pieprz, sól
2 szklanki wody

1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18 %
pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obieramy, kroimy na talarki.
2. Pieczarki podsmażyć na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
3. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation