Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

ÓWNE SKŁADNIKI
4 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1,5 łyżki musztardy (sarepskiej, rosyjskiej lub Dijon)
szczypiorek (ok. 1/3 pęczka)
ok. 7-8 zielonych oliwek
0,5 papryki czerwonej
1 większy lub dwa mniejsze ogórki konserwowe
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,1 łyżeczka curry, duża szczypta czarnego pieprzu, sól
Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do jajek.

Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w małą kostkę, a oliwki w krążki. Dodajemy wszystkie warzywa do jajek.

Mieszamy składniki. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, paprykę słodką mieloną, curry i pieprz. Całość mieszamy, na koniec doprawiamy solą do smaku.

Jeśli pasta wydaje nam się zbyt mdła, możemy dodać odrobinę musztardy lub parę kropel soku z cytryny. Jeśli zaś odwrotnie – przesadziliśmy z musztardą i pasta wydaje nam się zbyt kwaśna, smak można zrównoważyć, dodając szczyptę cukru, łyżkę jogurtu lub łyżeczkę majonezu.

WSKAZÓWKA

Jajka na twardo stanowią świetny punkt wyjścia do przygotowania również innych wariantów past. Ostatnio na rodzimych stołach furorę robi przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i bazylią. Ciekawym dodatkiem do kanapek będzie także pasta jajeczna ze startym żółtym serem oraz wybranymi warzywami. Ten wariant wyjątkowo dobrze sprawdzi się, gdy zaserwujemy go z tostami. Osoby będące na diecie odchudzającej niewątpliwie zainteresuje zaś przepis na pastę jajeczną w wersji light – bez majonezu, za to z dodatkiem chudego jogurtu, serka wiejskiego lub naturalnego serka homogenizowanego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation