Kuchnia

Kulinaria

Kurczak w chrupiącej panierce z sosem barbecue
Pyszny kurczak w panierce z płatków kukurydzianych z domowym sosem BBQ - czyli zdrowa, domowa wersja fast foodów :)

kurczakSKŁADNIKI
8 pałek z kurczaka
(mogą być też skrzydełka,
czy kawałki piersi)
5 łyżek mąki
3 jajka
2 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki ostrej papryki
4 szklanki płatków kukurydzianych
sól, pieprz, czosnek



PRZYGOTOWANIE
udka panierka z płatków
Kurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach.





Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut.




chrupiąca panierka

Podajemy z domowym sosem barbecue, frytkami i np. sałatą. Smacznego :)


sos barbecue
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation