Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa -
składniki
20 dag rabarbaru
garść ciemnego cukru (demerara, muscovado)
1 czerwone, słodkie jabłko
kawałek (wielkości kciuka) imbiru
2 garście lodu
sok z 2 limonek
mały pęczek mięty
1 l wody gazowanej
sposób przygotowania
rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i dusimy, aż zmięknie. jabłko obieramy lub pozostawiamy ze skórką, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki. do dzbanka wrzucamy lód, jabłka, imbir i ostudzony rabarbar. wlewamy sok wyciśnięty z limonek, dorzucamy drobno posiekaną miętę. zalewamy wszystko zimną wodą gazowaną, mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation