Kuchnia

Faworki/pączki/gofry

Oponki serowe, sprawdzone

Składniki
• dwie szklanki mąki pszennej tortowej
• ok. szkl. cukru kryształu (dałabym 1/2 szkl.)
• dwa małe jajka
• kostka twarogu półtłustego (200 g)
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia
• olej do smażenia


Etapy przygotowania

• 1
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać jajka i twaróg.

• 2
Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki.

• 3
Rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm, wykrawać kółka np. kieliszkiem do wina. Zrobić dziurkę w środku każdej oponki np. kieliszkiem do wódki.

• 4
Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. Z tej ilości składników wychodzą ok. trzydzieści dwie oponki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation