Kuchnia

Przepisy

SNIKERS

Składniki:

masa:

1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
220 g masła
ponadto:

1 puszka masy kajmakowej ( polecam z Gostynia )
180 g herbatników typu Petit Beurre
180 g herbatników kakaowych
1 szklanka orzechów włoskich









Sposób wykonania:

Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Mleko z masłem zagotować. Do gotującego wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę maślanych herbatników, a na nich drugą część masy budyniowej i herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.

Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie ( będzie się łatwiej rozsmarowywać ). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić. Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation