Kuchnia

zupy i dania jednogarnkowe

Delikatna zupa krem ze szparagów
Składniki na 2 porcje:

pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka)
1 szkl. bulionu
1 szkl. kremówki
łyżka masła
2 żółtka
mała cebula
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sposób wykonania kremu ze szparagów:

Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotuj. Przypraw. Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation