Kuchnia

Kuliniara

cannelloni z sosem bolońskim
składniki, 4 porcje:

• 18 rurek cannelloni, około 200 g
• sos boloński z poniższego przepisu
• sos beszamelowy z poniższego przepisu


sos boloński:

• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 marchewka
• 150 g pancetty lub boczku (np. krojonego w paski, lekko wędzonego)
• 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
• 1 szklanka białego wina
• 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
• 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
• 1 puszka (400 g) pomidorów pelati lub passaty pomidorowej
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)

sos beszamelowy:

• 30 g masła
• 2 łyżki mąki
• 300 ml mleka
• sól morska
• szczypta gałki muszkatołowej
• 1/2 szklanki tartego parmezanu


przygotowanie:
sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. obsmażyć, następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek. zrumienić co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami. przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, dodać passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory pelati z puszki. doprawić solą, pieprzem i oregano. przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. od czasu do czasu zamieszać.
sos beszamelowy: roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
piekarnik nagrzać do 180 stopni. przygotować formę żaroodporną (lub dwie mniejsze) i wyłożyć ją suchymi rurkami cannelloni. stawiać pionowo kolejne rurki i napełniać je farszem mięsnym. przewracać je na bok i układać jedną przy drugiej. przykryć sosem beszamelowym, posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec przez 23 minuty. pod koniec można przełączyć na grill i przez chwilkę piec aby lekko zrumienić wierzch, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation