Kuchnia

KĄSKI

Serowo-cebulowe domowe grzaneczki a'la bruschetti maretti

Składniki:
pieczywo pszenne (może być lekko czerstwe francuskie, tostowe lub pszenne domowe)
30g ostrego sera żółtego (lub mieszanki różnych ostrych i pikantnych serów)
przyprawa warzywna (klik)
1/2 cebuli lub 1 łyżka szczypioru z cebuli
oliwa z oliwek

Ser zmielić dokładnie z przyprawą warzywną, szczypiorem i 6 łyżkami oliwy. Pieczywo pokroić na możliwie najcieńsze (!) kromeczki. Z jednej strony posmarować je czystą oliwą a z drugiej pastą serową. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można leciutko oprószyć suszonym koperkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i suszyć w temp. 180 stopni przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć odwrócić szybko na druga stronę i suszyć 2-3 minuty. Wyjąć i wystudzić. Ewentualnie do smaku oprószyć jeszcze przyprawą warzywną.
Można zrobić też wersję z papryką słodką, czosnkiem, bazylią, oregano, przecierem pomidorowym :)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation