Kuchnia

KĄSKI

Jak ugotować kukurydzę przepis

Przygotowanie kukurydzy do gotowania

Przed ugotowaniem kolbę kukurydzy obieramy z zewnętrznych liści, usuwamy wąsy (znamiona), odcinamy trzonek i płuczemy kukurydzę w zimnej wodzie.

Jak ugotować kukurydzę w zimnej wodzie

Krok 1. Do garnka z zimną wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę.

Krok 2. Przykrywamy garnek i doprowadzamy wodę do wrzenia. Kukurydza może być gotowa w momencie zagotowania, ale ze względu na preferencje smakowe i gatunek kukurydzy, można pogotować ją jeszcze przez ok. 10-15 minut.


Jak ugotować kukurydzę we wrzątku

Krok 1. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1-2 łyżeczki cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę.

Krok 2. Przykrywamy garnek i, w zależności od preferencji smakowych i gatunku kukurydzy, gotujemy przez ok. 10-15 minut.


Jak ugotować kukurydzę w kuchence mikrofalowej

Krok 1. Do naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej wkładamy kukurydzę i zalewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy naczynie folią spożywczą przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych.

Krok 2. Gotujemy kukurydzę w mikrofalówce przez ok. 3-6 minut na najwyższej mocy.


Jak ugotować kukurydzę na parze

Krok 1. Kukurydzę gotujemy w parowarze przez ok. 30-45 minut, w zależności od gatunku i naszych preferencji smakowych.

Zamiast parowaru można użyć garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą i durszlaka przykrytego pokrywką, w którym gotujemy kukurydzę.

Ugotowaną kukurydzę posypujemy solą i/lub smarujemy masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation