Kuchnia

Pieczywo

Zakręcony chleb tostowy

Składniki:
1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży (u mnie 20g świeżych)
120 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru pudru
75 dkg mąki pszennej
30 dkg mąki razowej
pół łyżki soli
2 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
8 dkg masła
3-4 łyżki melasy
1/4 szklanki siemienia lnianego

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżką cukru.
Odstawić na 5 minut.
W tym czasie mieszamy 40 dag mąki pszennej z pozostałym cukrem i solą, dodajemy drożdże,rozpuszczone masło i ciepłe mleko.
Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.
Do pierwszej dodajemy resztę mąki pszennej i wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
W razie potrzeby dosypać mąki (ciasto nie może byc lejące się)
Kiedy będzie już elastyczne przekładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy na godzinę.
Do drugiej porcji ciasta dodajemy melasę , mąkę razową oraz siemię lniane.
Dalej postępujemy tak jak przy pierwszej części i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Natłuszczamy dwie foremki do ciasta o wymiarach mniej więcej 21cmx11cm.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostąkąt ok. 40x20 cm. Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą.
Nakładamy obie porcje na siebie ( tak aby pod spodem był jasny a na wierzchu ciemny).
Przed nałożeniem ciemnej części na jasną warto posmarować ciasto olejem.
Zwijamy w rulon i przecinamy nożem na pół tak aby powstały dwa chlebki.
Ciasto przenosimy do foremek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 - 1,5h.
Pieczemy około 30 min w temp .220st C.
Przed krojeniem dobrze wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation