Kuchnia

Dobre książki

skŁadniki:
6 średniej wielkości bananów
śmietanka tortowa 36%, Śnieżka do zagęszczenia
toffi krówka 1 puszka
czekolada gorzka (tylko do posypki)
herbatniki maślane zwykłe
margaryna do pieczenia 150 gram
jak przygotowaĆ banoffee pie:
ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffee, 2 warstwy śmietanki.

1. herbatniki ugnieść na miazgę, margarynę rozpuścić, połączyć herbatniki z margaryną, przełożyć do wyłożonej folią tortownicy. ułożyć równo łyżką spód ciasta.
2. banany pokroić w plasterki. najlepiej 2 banany na jedną warstwę. położyć pierwszą warstwę bananów.
3. puszkę toffee otworzyć. wyłożyć na banany warstwę toffi (1/2 puszki).
4. Śmietankę ubić z śnieżką na twardą masę. podzielić na dwie części. wyłożyć na toffee jedną część śmietanki.
5. powtórzyć proces: banany, toffee, śmietanka.
6. na wierzch wyłożyć dekoracyjnie ostatnią część bananów i posypać startą czekoladą.
7. włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

informacje dodatkowe
nie krój wszystkich bananów od razu, aby nie ściemniały.spód ciasta można przygotować również na bardziej skomplikowany sposób. wystarczy dodać do ciastek pokruszone migdały i orzechy laskowe. wszystko wyłożyć do tortownicy i zapiec przez 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. bez pieczenia też dobre :)

przewidywana cena: do 17 zł
czas wykonania: 20 minut
czas oczekiwania: 2 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation