Kuchnia

najlepszejsze

MILKY WAY

Biszkopt kakaowy:
- 70 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 130 g drobnego cukru,
- 5 jajek,
- 30 g kakao,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Jajka ubij, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Dodaj olej i ponownie zmiksuj. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejsz obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do foremki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt ostudź i przekrój wzdłuż.

Masa mleczna:
- 200 g mleka w proszku (26% tłuszczu),
- 125 ml mleka,
- 150 g drobnego cukru,
- 350 g miękkiego masła,
- 1 torebka cukru waniliowego (16 g)

Zwykłe mleku (u mnie 2%) zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodawaj wystudzone słodkie mleko. Do masy wsyp mleko w proszku i ucieraj, aż masa zrobi się gładka. Powstałą masą przełóż biszkopt.

Polewa czekoladowa:
- 60 g masła,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 40 g czekolady mlecznej

W rondelku zagrzej wodę, następnie umieść w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko przestudź – gotową polewą polej schłodzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation