Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Tort czekoladowo-słodowy z Maltesers w
Składniki:

Ciasto czekoladowe( na 2 blaty ciasta)*

150g jasnego brązowego cukru
100 g drobnego cukru do wypieków( można zupełnie pominąć)
3 duże jajka( w temperaturze pokojowej)
175ml mleka
150g masła lub margaryny
2 łyżki proszku napoju Horlicks lub Ovomaltine( znane również jako Ovaltine)
175g mąki pszennej
25g kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C.Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia

W niewielkim garnuszku umieścić masło, mleko i 2 łyżeczki proszku Horlicks lub Ovomaltine. Podgrzewać, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca, ale nie gotować. Odstawić na bok.

Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

W oddzielnym naczyniu dość długo ubić jajka z cukrem, aż powstanie bardzo puszysta, ale gęsta, jasna masa. Do ubitych jajek wlewać stopniowo gorące mleko( najlepiej cienka stróżką nie przerywając miksowania). Następnie powoli wsypywać suche składniki. Całość dobrze wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Surowe ciasto rozłożyć równo do przygotowanych foremek. Piec około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem( do przełożenia 2 blatów ciasta)*

250 g masła( w temperaturze pokojowej)
150-250g cukru pudru( w zależności jak słodki krem lubimy)
2 łyżeczki kakao( przesiać przez sitko)
90g proszku napoju Horlicks lub Ovomaltine
4 łyżki wrzącej wody

dodatkowo: 175g groszków Maltesers( do dekoracji)

Przygotowanie:

Masło utrzeć na puszystą masę z przesianym cukrem pudrem. Dodać kakao i Horlicks lub Ovomaltine i dokładnie zmiksować. Na koniec wlać wrzącą wodę i dobrze połączyć.

Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem. Górę udekorować groszkami Maltesers. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Wyjąć 10 minut przed podaniem, aby masa trochę się ogrzała.

Smacznego:)

*Przepis podany jest na 2 warstwy ciasta, jeśli chcielibyście zrobić 3 warstwy, jak na zdjęciu należy upiec dodatkowy blat ciasta z połowy składników, jak również zwiększyć ilość kremu o połowę.

**w oryginalnym przepisie kremu jest o połowę mniej, według mnie jak i opinii jakie czytałam, jest go zdecydowanie za mało, dlatego podałam od razu podwojoną ilość
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation