Kuchnia

ciasta

Zosia piecze - Ciasto Kubuś

Składniki

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 litr soku "KubuS"
3 budynie smietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru

Bita śmietana
1/2 litra śmietany kremowej 36 %
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Dodatki
Biszkopty okrągłe (zeby starczylo na wyłożenie masy
2 galaretki brzoskwiniowe

Przedstawię Ci dzisiaj sposób przygotowania ciasta o bardzo ładnej nazwie jaką jest „Kubuś”. Ciasto jest stosunkowo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielkiego wysiłku a jest bardzo smaczne. Ciasto „Kubuś” to biszkopt oblany specjalnie przygotowaną masą, na której wyłożone są biszkopty. Następnie na biszkopty wylana jest bita śmietana, która z kolei wyłożona jest tężejącą galaretką. „Kubuś” to znakomity pomysł na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny, imieniny itp.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

Masa kubusiowa
Odlewamy jedną szklankę soku i rozpuszczamy w niej budynie. Pozostałą część soku zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozbełtane budynie i zagotowujemy (musimy uważać bo sok będzie pryskał).
Budyń po ugotowaniu (jeszcze gorący) wykładany na upieczonego wcześniej biszkopta. Na gorący budyń wykładamy biszkopty i całość odstawiamy do wystudzenia.

Bita śmietana
Do miski wlewamy 1/2 litra śmietany. Wsypujemy cukier i miksujemy. Pod koniec miksowania, kiedy już śmietana będzie prawie ubita, wlewamy po małej ilości schłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/4 litra ciepłej wody) ciągle ubijając.
Jak już ciasto z masą kubusiową będzie schłodzone to wykładamy na nie ubitą śmietanę. Następnie na wyłożoną śmietanę wylewamy tężejącą galaretkę (galaretkę rozpuszczamy tak jak jest napisane na opakowaniu) i odstawiamy ciasto do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation