Kuchnia

ciasta

Cappucino na herbatnikach

Masa:
kostka miękkiego masła
5 łyżek cappuccino orzechowego
1/3 szkl cukru pudru
kieliszek wódki

Polewa:
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

350g herbatników
mały słoiczek powideł śliwkowych
1/2 szkl mleka
bita śmietana do dekoracji

Masa: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodać cappuccino a na koniec wódkę. Mleko przelać do głębokiego talerza i maczać w nim herbatniki. Ciastka układać w 2 rzędach po 5 herbatników. Każdą warstwę ciastek posmarować cienko powidłami a następnie masą. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Mi wyszło 7 warstw. Ostatnią warstwą niech będą herbatniki.

Polewa. Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation