Kuchnia

schabowy na różne sposoby

Rewelacyjny kotlet schabowy wg Macieja Kuronia
Składniki:

kotlety schabowe (ilość dowolna)
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka mleka
mąka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso rozbijamy na w miarę cienkie kotlety. Można wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii. Wtedy mięso pozostanie niepokaleczone. Zawsze tak robię.
2. Ucieramy zmiażdżony czosnek z solą i odrobiną majeranku i pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron i wkładamy do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy w zalewie całą noc, a najlepiej 24 godziny.
3. Odsączamy zalewę do osobnego naczynia. Dodajemy do zalewy jajka i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w mleku z jajkami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation