Kuchnia

Kulinaria

My Culinary Art: Maślane rogaliki śniadaniowe
Składniki na 6 maślanych rogalików:
10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
290 g mąki pszennej
szczypta soli
1 małe jajko w temperaturze pokojowej
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki oleju słonecznikowego
30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej
1 jajko do smarowania rogalików

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, mleko, olej i powoli dosypujemy mąki. Wyrabiamy i dodajemy drożdże i roztopione masło. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej 20x15 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i zawijamy jak naleśnik wzdłuż krótszego boku. Zawijamy na kształt rogalika, układamy na blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy również posypać makiem lub sezamem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 23-25 minut. Wyciągamy i studzimy. Podajemy z dżemem lub domowym masełkiem. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation