Kuchnia

sweet life

Fondant z patelni z nutellą SKLADNIKI na pierwszą warstwę: 60 g miękkiego masła 25 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, pokrojonej w drobną kostkę 100 g cukru szczypta soli 1 żółtko 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKLADNIKI na drugą warstwę: 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, pokrojonej w drobną kostkę 100 g masła 25 g mąki 2 jajka 100 g cukru 80g nutelli PRZYGOTOWANIE pierwszej warstwy: Umieść czekoladę w misce żaroodpornej i rozpuść w kąpieli wodnej (nad gotującą się wodą), lekko przestudź. W misce miksera umieść masło wraz z cukrem i solą, po czym zmiksuj do białości. Następnie dodaj żółtko i czekoladę, ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników i rozsmaruj powstałą masę na spodzie patelni. PRZYGOTOWANIE drugiej warstwy: Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszaj z mąką. Jajka z cukrem zmiksuj do białości i wmieszaj do masy czekoladowej. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 oC. Rozsmaruj nutellę na pierwszej warstwie, po czym wyłóż na nią drugą warstwę czekoladową. Piecz przez 15-17 minut, po czym wyjmij z piekarnika i odstaw na minimum godzinę do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation