Kuchnia

sałatki

Doradca Smaku III, odc. 10: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy - DoradcaSmaku.pl
Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

2 papryki czerwone

1 marchewka

300 g ryżu

1 cebula

1 pomarańcza

Kilka Czarnych oliwek Smak

Kilka Zielonych oliwek Smak

1 pęczek szczypiorku



Sos vinaigrette:

100 ml oliwy z oliwek

30 ml octu winnego

sok z 1 pomarańczy

sok z 1/2 limonki

Do smaku: Pieprz biały mielony, Imbir mielony, Sól morska Prymat



Do dekoracji:

Kilka liści ulubionej sałaty

Kilka pomidorków cherry



Sposób przygotowania:

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy około 15 minut w 300 ml wody (ok. 1,5 szklanki). Na 4 minuty przed końcem gotowania się ryżu wrzucamy do niego pokrojoną marchewkę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Umyte i osuszone papryki owijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy również w drobną kostkę, a pomarańczę filetujemy. Do ryżu dodajemy paprykę, marchewkę, cebulę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pomarańcze, zielone i czarne oliwki oraz posiekany szczypiorek.

Sos vinaigrette: Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, przyprawiamy białym pieprzem, imbirem oraz solą.

Na talerzu układamy kilka liści ulubionej sałaty oraz pomidorki, wykładamy sałatkę i polewamy sosem vinaigrette. Sałatkę można na koniec doprawić świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem czarnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation