Kuchnia

słodkości

Przyjemność z pieczenia: Śmietanowiec z galaretką

Składniki na tortownicę 22 cm:

2 szklanki gęstej śmietany 18 %
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 paczka herbatników
5 łyżeczek żelatyny ( 20 g)
3 galaretki różnego koloru

Przygotować wcześniej 2 galaretki. Gdy stężeją - pokroić w kostkę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Podgrzać mleko. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w gorącym mleku. Dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do stygnięcia. W talerz do zupy odlać 3 łyżki ciepłej jeszcze galaretki i maczać w niej herbatniki, następnie układać je na spód tortownicy ( będą potem wilgotne i miękkie ).
Śmietanę zamieszać, wlać do niej ostudzone mleko i pokrojone galaretki - całość wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa zastygnie - zalać galaretką i włożyć ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation