Kuchnia

przepisy

Ruskie krokiety
Składniki:

naleśniki

1 jajko
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 0,5 kg mąki
farsz

1 kg ziemniaków
25 dkg sera białego
1 łyżka masła
1 cebula
sól
pieprz biały
ponadto

olej
1 jajko
bułka tarta



Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Ja najpierw mieszam mokre składniki, a na koniec, stopniowo dosypuję mąkę. Nigdy jej nie ważę, tylko sprawdzam czy ciasto jest już właściwe. Konsystencja powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę.

Smażyć naleśniki na dość dużym ogniu. Jeżeli macie teflonową patelnię nie potrzeba już żadnego tłuszczu, ze względu na olej dodany do ciasta.



Ziemniaki ugotować. Przestudzić. Wymieszać razem z serem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Posoloić i popieprzyć do smaku.

Przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation