Kuchnia

przetwory

Ogórki kiszone bez "dziur" w środku.

Składniki :

Nakłuwamy każdy ogórek
5 kg małych ogórków
czosnek
korzeń chrzanu
koper
woda (najlepiej nie chlorowana)
sól
Sposób wykonania :
Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę z solą najlepiej nie jodowaną ,specjalną do przetworów w proporcjach : 1 litr wody +1 łyżka soli. Lekko studzimy , zalewamy ogórki do całkowitego przykrycia i zakręcamy wieczkami. Odstawiamy w ciemne miejsce, aby nam się dobrze ukisiły.
Tak zakiszone nie powinny być puste w środku po ukiszeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation