Kuchnia

alko, drinki i nie tylko

molekularny cosmopolitan -
galaretka:
800 ml prawdziwego soku żurawinowego
100 ml limonkowej lub czystej wódki
1 cytryna
14 g żelatyny
pianka cytrynowo-pomarańczowa:
4 białka
180 ml wody
120 ml triple sec (likieru pomarańczowego)
60 ml soku z cytryny
do dekoracji:
cieniutkie paseczki skórki z limonki lub "cukier limonkowy" - starta skórka z limonki utarta w moździerzu z cukrem pudrem (proporcja 1:1)
sposób przygotowania
robimy galaretkę: namaczamy żelatynę w 8 łyżkach soku żurawinowego, rozpuszczamy, gdy napęcznieje. dodajemy wódkę i sok z cytryny. przelewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki. w tym przepisie żelatynę możemy zastąpić agarem. robimy piankę: wszystkie składniki umieszczamy w syfonie (takim jak do robienia bitej śmietany; syfon nabijamy jednym nabojem z podtlenkiem azotu - n2o). schładzamy w lodówce i szprycujemy na galaretkę. kto nie ma takiego syfonu, może ubić piankę ręcznie (trzepaczką) lub mikserem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation