Kuchnia

kuchnia

Faworki czyli Chrust wg. Kuchni Polskiej z 1965 r.Dr.Stanisława Bergera


Składniki

20 dkg mąki
3 żółtka
szczypta soli
3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu (jeżeli nie mamy w barku tak mocnego spirytusu to proszę zastąpić go np. wódką)ALKOHOL sprawi, że faworki nie napiją się zbyt dużo tłuszczu, dzięki czemu będą zdrowsze i smaczniejsze.
50 dkg tłuszczu do smażenia (ja używam najczęściej margarynę palmę lub olej np. kujawski, wlewam go do odpowiedniego garnka, tak aby za jednym razem móc piec ok 3-4 większych faworków)
10 dkg cukru pudru do posypania, ewentualnie wanilia lub cukier waniliowy
1 ziemniak :) zdziwieni??? Ziemniaka obieramy i kroimy na plastry, kiedy zaczynamy grzać olej wrzucamy plaster, i tak podczas całego pieczenia, wymieniamy plaster ziemniaka, kiedy poprzedni już jest ciemny; dzięki temu olej nie spali nam się tak szybko.

Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę, mieszamy ze śmietaną, robimy zagłębienie, wrzucamy żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki mieszamy razem, dolewamy spirytus i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę (staramy się nie mieć grudek).

Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Ciasto dzielić na porcję i wałkować dość cienko, starając się nie podsypywać zbyt dużo mąką.

Kroić radełkiem lub nożem na paski o szerokości ok 3 cm a długości ok 15 cm (w zależności od wielkości garnka).

Zrobić próbę temperatury tłuszczu; wrzucić kawałek ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybk sie zrumieni, można przystąpić do smażwenia chrustu (smażymy z obu stron)!

Kiedy faworki będą miały złoty kolor, wyciągamy je szpikulcem i wykładamy na bibułę / papierowe ręczniki.

Kiedy lekko ostygną, faworki oprószyć cukrem pudrem (może być z domieszką wanilii).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation