Kuchnia

ciasta

Leon

Przepyszne ciasto, które ma mnóstwo warstw: ciasta miodowego, biszkoptu, kremu budyniowego i jabłek. Niestety jest bardzo pracochłonne, dlatego polecam je robić na wyjątkowe okazji.


Ciasto miodowe:
300 g mąki
100 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto.
Podzielić na 2 części i osobno rozłożyć na blasze o wymiarach 25x35 cm.
Piec w temp. 170 stopni przez ok 20 minut do uzyskania złotego koloru.


Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym stopniowo żółtka i nadal ubijać na wolniejszych obrotach.
Mąkę wymieszać z proszkiem, i wsypywać powoli do masy.
Ciasto wylać na blachę 35x25cm i piec w temperaturze 160 st ok 30- 40 minut (do tzw. suchego patyczka).


Krem budyniowy:

1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
150 g cukru pudru
300 g miękkiego masła


Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z obiema mąkami.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i ugotować budyń. Ostudzić
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
Dodawać po łyżce zimny budyń ciągle ucierając.
Krem podzielić na 4 części

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
0,5 szkl. cukru
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona

Jabłka obrać i oczyścić z nasion. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować do miękkości często mieszając.
Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
Ugotowane jabłka podzielić na 2 części.
Do jednej dodać galaretkę zieloną.
Do drugiej dodać galaretkę czerwoną.
Ostudzić

Polewa:
85 g margaryny (1/3 kostki)
łyżka wody
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki cukru

Wszystkie składniki oprócz kakao rozpuścić i lekko zagotować, dodać kakao, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

Po ostudzeniu wszystkich części ciasta, należy go przełożyć w następującej kolejności:
Placek miodowy-krem-jabłka-krem-biszkopt-krem-jabłka-krem-placek miodowy-polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation