Kuchnia

Uczta dla zmysłów

Nadziewane ziemniaczki
-
Przepis
Składniki:

4 bardzo duże ziemniaki
4 jajka
4 plastrów sera żółtego
pół paczki sera feta
kilka plastrów gotowanej szynki
papryka (czerwona lub żółta)
cebula
2 ząbki czosnku
chili w proszku
oliwa
sól
pieprz
szczypiorek
Ziemniaki myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy oliwą, obsypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego do 180o piekarnika. Pieczemy około godziny.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Obcinamy wierzch i łyżką wyjmujemy miąższ.
Najlepiej to robić gdy ziemniaki są gorące. Dziś zaszczytu poparzenia sobie paluszków dostąpił mąż.Ziemniaczane miseczki wykładamy plastrami żółtego sera. Na ser układamy szynkę, paprykę, szczypiorek . Na wierzch każdego ziemniaka wbijamy jajko.

Pieczemy około 20 minut bądź do momentu ścięcia się białka w nagrzanym do 180o piekarniku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation