Ogród

Owoce, warzywa...

Frytki z selera
składniki:

1 duży seler (korzeń)

2 szklanki oleju słonecznikowego

świeży tymianek lub inne ulubione zioło

sól, pieprz do smaku.



wykonanie:

1. Selera obieramy ze skóry i kroimy na podłużne paski o szerokości do 1cm.

2. Jeżeli zamierzamy upiec frytki w piekarniku wrzucamy selerowe paski do miski, skrapiamy niedużą ilością oliwy oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, a następnie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200st, aż nabiorą złotego koloru. Natomiast na oleju smażymy selera przed przyprawieniem - rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy, wrzucamy ostrożnie pokrojonego selera i smażymy aż się zarumieni. Frytki wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem

3. Frytki podajemy z ulubionym sosem jako dodatek do dań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation