Kuchnia

ryby

Inspiracje z Północy: Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie marynowane śledzie
na podst. “Smörgåsbord”

4 – 5 solonych śledziowych filetów
2 cytryny
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
1 cebula
1 por
pęczek koperku

Przygotowanie:
Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation