Kuchnia

Kulinaria

MIĘTOWE PASTYLKI

Około250 g cukru pudru + 50 g do posypania blatu

1 łyżka nalewki z mięty pieprzowej (do kupienia w aptece)

1 białko

1 łyzka soku z cytryny

Szczypta soli

200g dobrej gorzkiej czekolady do obtoczenia

Cukier, białko,sok, nalewkę i szczyptę soli mieszam dokładnie aby powstała elastyczna masa. Jeśli za bardzo się klei dodaję odrobine cukru pudru.

Na pergaminie obficie posypanym cukrem pudrem rozwałkowuję masę i kieliszkiem wycinam pastylki. Przekładam je na oprószony cukrem pergamin i zostawiam do wyschnięcia na kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuszczam po 100 g czekolady i obtaczam pastylki które następnie układam na czystym pergaminie.

Zostawiam do wyschnięcia czekolady i zawijam w sreberka.

Do czasu konsumpcji przechowuję w lodowce.

http://www.cook-book.pl/blog.php?user=jewishprincesss&category_id=21
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation