Kuchnia

makarony

MAKARON Z PULPECIKAMI (na 6 osób)

pulpeciki
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

sos pomidorowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 g przecieru pomidorowego
100 ml mleka
1,5 szklanki zimnej wody
cukier, sól, pieprz

1. Wymieszać wszystko i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
2. Włożyć do lodówki.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać i usmażyć na wolnym ogniu na maśle z oliwą i z łyżeczką oregano.
4. Dodać przecier pomidorowy, wodę i mleko.
5. Pojedynczo wkładać pulpeciki, gotować wszystko ok. 20 min.
6. Podawać z makaronem, przed podaniem posypać parmezanem i świeżą posiekaną bazylię.
7. Do sosu można dodać kilka podduszonych na maśle pieczarek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation