Kuchnia

kotlety z kalafiora

Frittata

Skład:

6 dużych jajek

2 pomidory

garść szpinaku typu baby

2-3 plasterki sera żółtego

2-3 plasterki szynki

szczypiorek

świeże zioła: listki bazyli / tymianku

papryka chili do smaku

sól i pieprz


A oto jak to zrobić:

1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

2. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.

3. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.

Komentarz: Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.



Inne pomysły na składniki, które możemy wykorzystać,:

Podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu

Kawałki parówek np. ze śniadania

Zielony groszek

Kawałki bakłażana jak to lubi ?

Często polecana przeze mnie cukinia :)

Kawałki czerwonej lub białej cebuli

Kawałki porów

Brokuły

Dużo czosnku

Papryka

Kukurydza z puszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation