Kuchnia

Pychoty

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 5
Składniki

5 małych równych papryk
1 szkl kaszy jaglanej
1 łyżka suszonych pomidorów
300 g mięsa (łopatka)
duża garść posiekanej kolorowej papryki
4 ząbki czosnku
pół cebuli
szczypta oregano
szczypta majeranku
sól
pieprz
2 jajka
tłuszcz do smażenia
na sos
dwie łyżki posiekanej papryki
2 łyżki koncentratu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
pół szkl wody
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz

Kaszę ugotować w dwu szklankach wody z dodatkiem soli i z suszonymi pomidorami. Pozostawić pod przykryciem.
Paprykę oczyścić i wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając kapelusiki do przykrycia. Mięso pokroić drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso do smażenia, dodać paprykę drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na plasterki oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć ok 10 min.
Kaszę wyłożyć do miski, dodać podsmażone mięso, przyprawy do smaku i jajka. Dobrze wymieszać.

Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym lub brytwance, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Brytwankę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st.

Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.
Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation