Kuchnia

Ciasta i desery

Muffinki z bananami

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 80 ml oleju roślinnego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g bananów
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, dodać olej i jogurt. Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojone banany i wymieszać. Papilotki napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem do 160 st. C) i piec ok. 30 minut. Po przestygnięciu muffinki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation