Kuchnia

nie mięsko

„Ruska” tarta | kuchniaagaty.pl


„Ruska” tarta

Agata, 2 grudnia 2013
„Ruska” tarta

Składniki

ziemniaki - 10 małych sztuk
twaróg - 1/2 kg
jajko - 2 szt
cebula - 1 szt
olej - 2 łyżki
kwaśna śmietana - 1/4 szklaki
śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
sól, pieprz - do smaku
koperek - 1 łyżka, posiekany
szczypiorek - 1 łyżka, posiekany
oliwa - 1 łyżka
ciasto
mąka pszenna - 250 g
masło - 125 g
woda - ok. 40 ml, zimna
jajko - 1 szt
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Z mąki usyp kopczyk, włóż do niego posiekane w kostkę masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko. Połącz składniki. Wlej wodę i wymieszaj. Szybko wyrób ciasto odpychając od siebie kilka razy, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez minimum 30 min.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, wyłóż nim foremkę do tarty. Wstaw do lodówki na 20 min.

Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć. Dodaj twaróg (również rozdrobniony), wbij jajka, dodaj oba rodzaje śmietany i posiekane zioła. Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż stworzą jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Masę wyłóż na ciasto, wierzch skrop oliwą. Piecz w temp. 190 oC, ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zarmieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation