Kuchnia

Kuchcikowe

Pani Walewska

Składniki:
Ciasto kruche
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Beza
białka z 4 jaj
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Krem
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
250 g miękkiego masła

Wykonanie
Najlepiej rozpocząć od przygotowania budyniu:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy rozmieszać z zimnym mlekiem. Wlać do rondla i nieustannie mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Nakryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu. Bardzo dokładnie ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C.
Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Upiec 2 placki. Rozwałkować na wielkość blachy. Rozsmarować na nim cały dżem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ciasto przekroić. Delikatnie, za pomocą noża rozsunąć połówki jak najdalej od siebie. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 150 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation