Kuchnia

KUCHNIA

Francuska tarta z kurczakiem curry, brokułem i mozzarellą

Składniki:

ciasto francuskie [1 szt.]
filet z kurczaka [1 szt.] (2 małe piersi z kurczaka lub jedna duża (ok 500g))
brokuł [1 szt.] (mały)
curry [1 łyżeczka] (czubata)
ser mozzarella [100 g]
oregano [1 szczypta] (do posypania)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z curry, solą i pieprzem. Odstawiamy na około pół godziny, a następnie podsmażamy mięso na oliwie aż lekko się zarumieni.

Brokuła obgotowujemy w osolonej wodzie, nie dłużej niż 2 minuty i dzielimy na mniejsze kawałki.

Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w drobną kostkę.

Boki ciasta francuskiego zawijamy w rulonik. Na cieście układamy ser, mięso i brokuła. Posypujemy oregano.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczamy ok 30 minut (aż ciasto się zarumieni).

Tartę podałam z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation