Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki (9)
Mięso na pieczeń:
Pierś z kurczaka 500 g
Jaja kurze całe 60 g (1 sztuka)
Czosnek 14 g (2 ząbki)
Marchew 100 g (1 średnia)
Bułka tarta 26 g (2 płaskie łyżki)
Zioła prowansalskie 6 g (1 płaska łyżeczka)
Pieprz czarny, zmielony 2 g (2 szczypty)
Pietruszka natka 8 g (1 łyżka)
Sól biała 2 g (2 szczypty)

Czas:
Łącznie 1 h
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
Narzędzia:
Folia do pieczenia
Wyciskarka do czosnku
piekarnik
Deska do krojenia
Foremka do pieczenia
Maszynka do mielenie mięsa
Sposób przygotowania:
1Pierś z kurczaka myjemy i mielimy
2Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach
3Natkę pietruszki siekamy wedle uznania ( ja wolę drobno)
4Czosnek przeciskamy przez praskę. Można dodać czosnku wedle uznania, ja dodaję dwa ząbki
5Do mięsa dodajemy marchew, pietruszkę, czosnek, wbijamy jajko i doprawiamy ziołami, pieprzem i solą
6Do masy dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę,
7Foremkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy gotową masę
8Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, pieczemy przez ok 40-45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation