3 Genialnie Pyszne I Zdrowe Przekąski | Alchemia odchudzania
Frittata Ze Szpinakiem I Pomidorami
Frittata to potrawa szybka i dziecinnie łatwa do przygotowania. Ma same zalety, nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze można ją zabrać do pracy na przekąskę.
Składniki Dla 4 Osób
6 jajek
10 pomidorków koktajlowych
3 garście świeżego szpinaku
1 mała cebulka
5 listków świeżej bazylii
kilka plasterków białego sera
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szpinak i usmażyć aż liście będą „zwiędłe”a cały sok ze szpinaku odparuje. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię do szpinaku i cebuli. Dodać pomidorki, (można je przekroić na pół) biały ser i bazylię, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje, a pomidorki „zmiękną”.
Frittatę można również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednak przyznam szczerze, że z lenistwa, wolałam przyrządzić wszystko na jednej patelni.
*Frittata z piekarnika.
Usmażony szpinak i cebulkę należy przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, wlać masę jajeczną i dalej postępować jak opisałam powyżej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut. Jeśli naczynie jest duże i niskie to nieco krócej.
*Dodatki
Frittata to jedno z tych dań, przy których można nieco pofantazjować:). Można dodać do niej pokrojone pieczarki, szynkę, zielony groszek, wędzonego łososia, krewetki, wędzonego kurczaka, w sezonie szparagi, cukinię, bakłażana ( trzeba go wcześniej pokroić i posolić, aby pozbyć się goryczki, posolony bakłażan powinien odstać około 20 minut, tuż przed dodaniem do frittaty, należy go przepłukać wodą).
Frittata Z Szynką I Zielonym Groszkiem
Składniki Dla 4 Osób
6 jajek
szynka gotowana (ja dodałam 5 plasterków, ale można dodać więcej lub mniej, w zależności od tego, jak lubisz, będzie bardziej lub mniej „mięsna”)
pół szklanki zielonego groszku z puszki
1 mała cebulka
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szynkę i groszek. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię szynki, groszku i cebuli. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.
MjVmZWU1OTE6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+dBgrBCMMMW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDwBFCEiISQAdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCUcB1xpFHtlN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiAj88AyceemYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZHNn96CHIdfCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxdxcmJHawcyaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBQVKTmM0OiMvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8JJk9fHk5LG2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA4rPhQaJFooQ2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXxMfE3ViAzpbAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyXCU4K0MoLmY6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQphIGhTSQxZa3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBYWYEYqPQFJfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FA00MQBicxg3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=