Kuchnia

nasz powszedni

Chleb chłopski z ziołami

Składniki:
200g mąki żytniej typ 750
400g pszenicy
40g drożdży
125 ml mleka
220ml letniej wody
2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka stołowa miodu

1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
3 łyżki oliwy z oliwek

do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka wody
1 łyżka nasion kopru


Pszenicę zmielić drobno. Drożdże rozkruszyć, dodać miód i odrobinę mleka. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. Zioła posiekać i wymieszać z oliwą. Gdy nasze ciasto podrosło dodać zioła wymieszane z oliwą i wyrobić raz jeszcze dokładnie. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na pół i uformować dwa zgrabne bochenki. Lekko je naciąć i ułożyć na blaszce (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenki ułożyć w odstępie między sobą i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie posmarować je żółtkiem rozbełtanym z wodą i posypać kminkiem (posmarować można również przed wyrastaniem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp. 220 stopni. (w razie konieczności pod koniec pieczenia przykryć folią). Upieczone wyłożyć na kratkę i wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation