Kuchnia

Pyszności

amerykański, kukurydziany chleb pochodzi z luizjany i należy do ulubionych chlebków. do wykonania tego specjału potrzebna jest patelnia żeliwna lub z grubym dnem, aby nie przypalić.

chlebek ma złotą, chrupiącą skórkę i jest bardzo wilgotny. może nie wygląda imponująco, ale jest smaczny. jeśli lubicie takie chlebki zapraszam po przepis, warto spróbować innych, nowych smaków.



składniki:

120 g mąki pszennej
140 g polenty kukurydzianej /1/2l wody i 2 łyżki mąki kukurydzianej/
1 łyżka cukru
1/2 soli
1 łyżeczka sody
1 łyżka proszku do pieczenia
125 ml maślanki
125 ml bulionu z kurczaka
50 g stopionego masła
1 jajo
300 g popcornu
oliwa z oliwek
wykonanie:

mąkę, polentę, cukier, sól, sodę i proszek dobrze wymieszać w malakserze na jednolitą masę.
dodać maślankę, schłodzone masło, jajko i popcorn oraz bulion, wszystko dobrze połączyć.
na patelnię wylać 2 łyżki oliwy i przełożyć ciasto, wyrównać, przykryć pokrywką.
piec na niskim poziomie palnika /1/, przez 20-25 minut, po tym czasie usunąć pokrywkę dodać łyżeczkę masła na wierzch chleba i dopiec w piekarniku pod grillem przez 3 minuty do zarumienienia.
odstawić do ostygnięcia.
smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation